Www.éénheidsworst.nl

Het Nieuwe Winkelen
Op basis van het concept van Het Nieuwe Winkelen, gepromoot door Cor Molenaar, werd door het voormalige Hoofdbedrijfschap Detailhandel in het centrum van Veenendaal een proef met bricks&clicks opgezet. De webapplicatie biedt dat Stadscentrum, naast een website ook een gemeenschappelijke webshop. Via deze oplossing wilde de HBD de overstap naar dat nieuwe winkelen voor de winkeliers zo laag mogelijk te houden. Elk bedrijf kon producten op het internet aanbieden zonder zelf een applicatie te laten ontwikkelen. Zodat die Veenendaalse winkeliers met hun winkel gewoon verder konden zoals ze gewend waren. Intussen proberen steeds meer Stadscentra dat eigen wiel uit te vinden, al zijn er inmiddels universeel toepasbare oplossingen voorhanden. Universele applicaties leveren natuurlijk sneller betere resultaten op, en dat tegen lagere kosten, minder werk en minimale frustratie. Het ligt toch voor de hand dat de perfecte oplossing voor stadscentrum A met minimale aanpassingen ook voor stadscentrum B zal werken? Er zullen vast nog wel meer aanbieders komen, maar een systeem dat zich inmiddels wel voor middelgrote stadscentra heeft bewezen is Bazaroo. (http://www.bazaroo.nl)

De Nieuwe Winkelier
Het concept van De Nieuwe Winkelier, zoals in deze blogserie besproken, is echter gebaseerd op volledige integratie van fysieke winkel en webshop tot één nieuwe, compacte, winkelformule. Vergeleken met de op dat HBD concept gebaseerde websites, is De Nieuwe Winkelier een aanzienlijk innovatievere, meer duurzame, stap naar de nieuwe wereld van de consument in het internet tijdperk. Waarom?
1. Het is natuurlijk bijna ondoenlijk om alle producten die in al die winkels worden aangeboden, via die ene webwinkel aan de klant aan te bieden. Een beetje supermarkt heeft zomaar 20.000 productitems (SKU’s) in de schappen, een grote drogisterij al snel het dubbele. Het is maar de vraag of de consument op zoveel keus zit te wachten.
2. Producten worden binnen winkelformules in één specifieke context aangeboden, met een voor die formule logische waarde/prijs verhouding, maar, verdeeld over het hele winkelcentrum, zullen dupliceringen, met verschillende prijzen voor dezelfde producten vaak voorkomen.
Het resultaat laat zich raden. Alleen de laagste prijs telt….
3. Het is voor de ‘pure players’ een peulenschil om zich in deze strijd te mengen, waarbij ze, met hun lagere operationele kosten, gemakkelijk tegen de laagste prijs kunnen leveren. Dát zal toch nooit de bedoeling kunnen zijn.
4. In wezen, en Bazaroo afficheert zich ook als zodanig, biedt een dergelijke webshop een ‘warenhuis op het internet’ dat niet alleen het fysieke stadscentrum deels overbodig maakt, maar ook van de individuele formules van de betrokken winkels geen spaan heel laat. Daarbij, er zijn er al zoveel.
Een modern Stadscentrum biedt diversiteit in branches, aanbod, beleving én prijs. Daarom is het juist belangrijk de individuele uitstraling van de winkelformules te versterken. Het HBD concept laat de winkels zoals ze waren, en maakt van het aanbod op het internet eenheidsworst Op die manier vormt dat HBD concept eerder een blokkade dan een opstapje op weg naar Retail 3.0.

Stadscentrum 3.0
Deze schijnbare tegenstelling, webwinkel Stadscentrum versus de geïntegreerde operatie van De Nieuwe Winkelier, kan gemakkelijk worden opgelost door de web applicatie op twee niveaus uit te werken, winkel én winkelcentrum, en deze vervolgens te integreren.

Tenslotte is ook binnen de traditionele retail de aantrekkelijkheid van individuele winkels medebepalend voor de aantrekkelijkheid van het hele Stadscentrum, zoals dat omgekeerd ook het geval is. Dát geldt ook op het internet. Kortom, als retailers hun stadscentrum, fysiek én virtueel, tot ‘the place to be’ voor de hele bevolking willen maken, is het niet voldoende de eigen formule aan te pakken, dat moet ook voor het Stadscentrum als geheel.
Fysiek zullen die Stadscentra compacter moeten worden door heroriëntatie op branches en winkelformules die alle functioneren binnen het ‘recreatief winkelen’. Op dat punt zijn Molenaar en ik het tenminste eens. Zo’n Stadscentrum vormt zo, fysiek én via de eigen website, een optimale vestigingsplaats voor (nieuwe) winkeliers, horeca en instellingen op het gebied van overheid, cultuur, recreatie en welzijn. En een paraplu waaronder al die deelnemers kunnen floreren doordat dit Stadscentrum steeds meer bezocht gaat worden.

Paraplu
Kortom, de website van dat stadscentrum moet geïntegreerd worden met de websites van de onderscheiden winkelformules, horeca en instellingen. Dan wordt consumenten niet alleen de volle breedte van het aanbod getoond, maar worden deze, liefst op basis van allerlei individueel relevante aspecten, doorverwezen naar de websites (en webshops) van de verschillende bedrijven en instellingen binnen dat stadscentrum.

Daarnaast biedt die algemene website elke deelnemer de mogelijkheid om steeds actuele informatie én aanbiedingen te tonen. Aanbiedingen die van uur tot uur verschillen, en die natuurlijk, in de (noodzakelijke) vrije WIFI omgeving, ook op Smartphones en Tablets te zien zijn. Pop-ups wijzen de winkelende klant op tijdelijke voordeeltjes die hij of zij anders wellicht gemist zou hebben. Natuurlijk komt de consument hiermee automatisch in de webomgeving van de betrokken Nieuwe Winkelier terecht, kan daar zaken doen, in winkel én webshop, maar komt daarna weer gewoon terecht op de website (portal) van zijn Stadscentrum.

De huidige gemeenschappelijke webshop kan blijven functioneren voor alle deelnemers die, om wat voor reden dan ook, nog niet toe zijn aan Retail 3.0.

Dat deze systemen áltijd vanuit een centrummanagement moeten worden gecoördineerd, en via sociale media ondersteund, is, conform eerdere blogs, evident.
De gemeenschappelijke website wordt zo een veilige paraplu voor alle deelnemers, én voor alle consumenten die dat Stadscentrum steeds meer gaan waarderen.

Advertentie

4 gedachten over “Www.éénheidsworst.nl

 1. Hahahaha veilig.. en pop-ups met aanbiedingen. Veenendaalse NSA praktijken, nou oké hedendaagse marketing dan. Moet er niet aan denken dat al die winkeliers (en wie nog meer?) mij weten te vinden als ik een middag daar ben.
  Verder wordt er voorbij gegaan aan een ander aspect van Het Nieuwe Winkelen, namelijk dat producten kunnen worden gezocht op de site en vervolgens wordt in de fysieke winkel gekeken, geroken, geproefd of gepast. Die combinatie wordt steeds meer gezien en is een steeds belangrijker wordend voordeel, als dat het niet al is, van winkels of winkelcentra met websites.

  • Ik ben ervan overtuigd dat men in Veenendaal, net zomin als elders, veel doet met die gegevens, gewoon omdat ze dat niet kunnen, én niet willen. Het is, m.i. ook helemaal niet nodig, in ieder geval zijn er eenvoudigere middelen mogelijk om die binnenstad weer attractief te maken. Maar een vrij WIFI systeem, een centrale website mét koppelingen naar de websites van de winkels, dát is wel nodig om in deze tijd een stadshart aantrekkelijk te maken. Nieuwbouw is NIET het antwoord op de huidige problemen, gewoon logisch nadenken over een gezamenlijke visie is dat wél!

 2. Dag Reinder, ik weet niet waar u uw informatie vandaan haalt maar Veenendaal en Bazaroo zijn niet aan elkaar gekoppeld. Ook Cor Molenaar en het project van HBD in Veenendaal zijn niet gelieerd. In Veenendaal is getracht een collectief op te zetten van ondernemers die gezamenlijk de binnenstad als warenhuis gingen vermarkten. Gedragsverandering dus, niet doormodderen maar aan de bak! Veenendaal was pilotstad van het HBD en Ik Onderneem! om het project Het Nieuwe Winkelen uit te rollen, en daar zijn natuurlijk in die vorm dingen fout gegaan, één moet de eerste zijn, dat is pionieren. Inmiddels is zijn we 4 jaar verder (en wijzer) en is HNW doorgegroeid naar de combinatie; Centrummanagement organiseren, ondernemers mobiliseren en opleiden (gedragsverandering), (gezamenlijk) vermarkten van het ‘warenhuis’ de binnenstad/winkelcentrum met campagne gericht werken, en als laatste techniek die het winkelgebied online ondersteund.

 3. Beste Leda,
  Ik heb er toch mijn tekst maar even op doorgelezen, maar ik leg in dit blog geen rechtstreekse verbanden van Veenendaal met Cor Molenaar of Bazaroo. Veenendaal fungeerde voor het, intussen opgeheven, Hoofd Bedrijfschap Detailhandel als “Stepping Stone” voor het uitdragen van hun visie op het adequaat inspelen op het concept van ‘Het Nieuwe Winkelen’ van Cor Molenaar.
  Leveranciers van internetsoftware als Bazaroo of het Wimpelcentrum afficheren ‘hun’ redding van de stadscentra als een virtueel ‘warenhuis’ over een fysiek Stadscentrum heen. Dát is ook precies waar de Veenendaalse ondernemers heen willen.

  Hoewel een stap in de goede richting, is het gelijk een doodlopende weg, in mijn visie, omdat deze aanpak de ontwikkeling van de betrokken winkelformules tot een geïntegreerde bricks&clicks winkel blokkeert. Als gevolg ontstaat een virtueel warenhuis, waar er vele al lang, als pure player, heel succesvol bezig zijn, naast een klassiek winkelcentrum zoals dat steeds meer uit de gunst van de consument raakt. Dingen kunnen snel gaan, maar toen ik een jaar geleden in Veenendaal was, heb ik geen enkele verandering gezien bij de winkels in het stadscentrum als gevolg van de introductie van dat ‘Nieuwe Winkelen’.
  Dit is m.i. níet de juiste weg naar Retail 3.0, en dát probeerde ik in dit blog uit te leggen.
  E.e.a. heeft niets te maken met de ontwikkeling van centrummanagement, een ontwikkeling die ik alleen maar toejuich!

  Maar ik kom graag eens in Veenendaal hierover praten.
  Zie ook mijn blogs over dit onderwerp op de site van het Retailcongres ‘What’s new in Retailing’ op http://www.retailing.nl.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s